Conferinta HEART 2016: Parteneriat EMSA si OncoGen Timisoara

Conferinta HEART 2016: Parteneriat EMSA si OncoGen Timisoara

publicata de Administrator pe 07.04.2016 in sectiunea de Stiri
modificata de Administrator pe 15.03.2018 in sectiunea de Stiri
Conferinta HEART 2016: Parteneriat EMSA si OncoGen Timisoara

Conferința HEART 2016: Parteneriat EMSA și OncoGen Timișoara

Timișoara, 8 – 10 aprilie 2016

Timișoara a fost gazda Conferinţei „HEART – Healthcare, Education and Research Talks”, studenții Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara alegând ca temă cercetarea medicală. HEART este un eveniment organizat anual de EMSA, în cadrul căruia sunt invitate să conferențieze personalități locale și internaționale din diverse domenii medicale, cu scopul de a-i instrui și, mai ales, de a-i inspira pe studenți și pe tinerii medici.

OncoGen a participat la organizarea acestui eveniment, grație bunei colaborări cu studenții mediciniști ai Asociaţiei Europene a Studenţilor la Medicină (EMSA), colaborare care a crescut odată cu asociația, prin atragerea studenților către cercetarea de vârf. Demonstrând conceptul că cercetarea nu cunoaște granițe, invitatul principal, care s-a implicat și în desfășurarea cu succes a conferinței, a fost Prof. Dr. Torsten Tonn de la Facultatea de Medicină Carl Gustav Carus, Universitatea Tehnică Dresda și director general al Centrului de Medicină Transfuzională Nord-Est al Crucii Roșii Germania. Profesorul Tonn este Doctor Honoris Causa al UMFVBT din anul 2011.

Evenimentul s-a bucurat de un larg interes, la acesta participând peste 350 de studenți din universitățile medicale tradiționale din România. Din partea OncoGen și UMFVBT au susținut discursuri Prof. Dr. Virgil Păunescu, Prof. Dr. Carmen Panaitescu Bunu și Conf. Dr. Florina Bojin. 

Echipa OncoGen împreună cu studenții coordonați de Greta Bărbulescu au organizat în data de 10 aprilie 2016 două workshopuri interactive, care s-au desfășurat în laboratoarele centrului. Workshopurile au răspuns scopului principal al conferinței HEART Timișoara, acela de facilita studenților conturarea unei viziuni inovative privind practica și cercetarea medicală. Prof. Dr. Torsten Tonn și Conf. Dr. Florina Bojin, alături de echipa OncoGen, au fost organizatorii și lectorii celor două workshopuri.

Workshop 1. Medicina regenerativă – fântână a tinereții

În prima parte, studenții au avut ocazia să învețe despre diferitele tipuri de celule stem (adulte, embrionare, induse) și aplicabilitatea clinică a acestora, dar și despre riscurile asociate celulelor stem. În partea a doua, studenții, împărțiți pe grupuri mici, au avut ocazia să execute singuri o tehnică, anume determinarea frecvenței celulelor imune și a celulelor stem rare din sânge. 

Workshop 2. Noi concepte în tratamentul imunologic al cancerului

Au fost prezentate cele mai recente progrese în imunoterapia cancerului, inclusiv blocarea căii ligandului morții celulare programate (PD-L) de către anticorpi specifici. De asemenea, au fost prezentate informații preclinice și clinice recente privitoare la celulele T și NK modificate prin inginerie astfel încât să fie capabile să recunoască antigenii tumorali cu receptori chimerici de antigen (CAR) specifici.